Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nieuwtje uit het Rozendal

Inzegening 29 juni 2019,Rozendal 20-22

Brugge-Mariastad heeft op 29 juni 2019 een nieuw beeld ingezegend boven de ingang van de godshuizen ‘Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand’, gelegen aan Rozendal.20-22.

Deze godshuizen werden in 1711 gesticht door Pieter de Clerck en zijn derde echtgenote Constance van de Walle. De gefortuneerde Pieter de Clerck was makelaar, gouverneur van de Bogaardenschool en Kerk- en dismeester van de Sint-Jacobskerk. Hui stichtte ook de godshuizen ‘O.LV. Boodschap’ aan Zakske 26-32.

Ingang van Godshuizen O.L.V. Bijstand 1711

In de nis boven de toegangspoort zal door de eeuwen heen regelmatig een ander Mariabeeld hebben gestaan en niet steeds een O.L.V. van Bijstand. Sinds enkele jaren wordt deze nis geviseerd en wordt het Mariabeeldje regelmatig gestolen of door vandalisme geteisterd. Wij hopen dat dit nieuwe Mariabeeldje hier lang mag blijven..

Het nieuwe beeld is van het type 'Onbevlekt Hart van Maria'. Vorig jaar -  ook in de maand juni - heeft Brugge-Mariastad vzw eenzelfde type Mariabeeld ingezegend in de Balstraat 17. Hier geven wij uitleg rond dit beeldtype.

De maand juni is de maand toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus maar ook aan het Onbevlekt Hart van Maria. Beide feesten zijn nauw met elkaar verbonden. Het feest van het H. Hart van Jezus wordt gevierd op de 3de vrijdag na Pinksteren dus gisteren 28 juni en het Onbevlekt Hart van Maria op de 3de zaterdag na Pinksteren dus vandaag.

Onbevlekt Hart van Maria

De devotie tot het Onbevlekt Hart van Maria gaat terug tot de Middeleeuwen en is een afgeleide van de verering van het Heilig Hart van Jezus. In de moderne tijd kwam de verering tot bloei na de Mariaverschijning aan de heilige Catharina Labouré in 1830 te Parijs en de Mariaverschijningen in het Portugese Fatima in 1917.

Het iconografisch symbool is een brandend hart, omkranst met rozen en doorstoken met een zwaard. Dat laatste is een verwijzing naar een passage uit het Lucas evangelie (2,25-35).

Het geplaatste beeldje werd door Brugge-Mariastad aangekocht in de decoratiewinkel de Ark van Zarren te Brugge. Het is een weersbestendig beeld uit gegoten hars.

Rozendal 20-22 Godshuizen O.L.V. Bijstand Rozendal 20-22 Godshuizen O.L.V. Bijstand Godshuizen O.L.V. Bijstand, binnenhof

De Secretaris van Brugge-Mariastad v.z.w. bedankte 
- E.H. Denaux voor de inzegening van het beeld,
- de Heer Pieters die zo bereidwillig was om dit beeldje in de nis te plaatsen,
- de Groendienst van de stad voor het opnieuw plaatsen van het bloembakje onder de nis 
en 
- de Stadsbeiaardier Wim Berteloot die met de Brugse beiaard het lied Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen boven Brugge liet weerklinken.

Ontvangst Welzijnsschakel 'Integraal'

Op de plechtigheid volgde een receptie in de lokalen van de Maricolen. Vrijwilligers van de Welzijnsschakel 'Integraal' zorgden er voor lekkere hapjes. Integraal zet zich in om (kans)armoede uit te sluiten. Naast huiswerk- en studiebegeleiding ondersteunt deze organisatie anderstalige volwassenen bij het aanleren van de Nederlandse taal.

 

Voor de volledige toespraak van Willy De Four, secretaris van Brugge-Mariastad vzw,, klik hier.