Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Rede van Dirk Pieters, Heemkring Dudzele

Inzegening kapelletje Alphonse Brackx te Dudzele

Zondag 9 december 2018 om 11.30 uur

Het programma ziet er als volgt uit:

  1. De inhuldiging van de kapel en inzegening van het Mariabeeldje door Carmino Bohez, pastoor van de Effeta-parochie
  2. Korte historische schets van de familie Brackx te Dudzele, het ongeval van Alphonse en het kapelletje.  Een dankwoord door voorzitter Dirk Pieters.
  3. Schets van het Mariabeeldje door secretaris Willy De Four van de vzw Brugge Mariastad.
  4. Kleine receptie aangeboden door Heemkring Dudzele, Brugge Mariastad en onze sponsors aan de genodigden.

HISTORIEK

August BRACKX, afkomstig van Stene huwde te Dudzele in 1876 met de Dudzeelse Mathilde CASIER  Hij vestigde zich als zinkbewerker-blikslager in de toenmalige Dorpsstraat, nu Sint-Lenardsstraat te Dudzele.  Toen de fiets op het einde van de 19e eeuw overal in Vlaanderen zijn intrede deed, werd hij meteen één van de eerste ‘velomakers’ van het dorp.

Het gezin werd verrijkt met niet minder dan 9 kinderen.
Toen vader August overleed op de leeftijd van 51 jaar, bleef zijn weduwe Mathilde Casier de handel draaiende houden met haar zoons en dochters.

Tien jaar na het heengaan van haar man August sloeg het noodlot opnieuw toe voor Mathilde en haar gezin.  Alphonse, de op één na jongste zoon, een fervent fietser, testte zijn nieuwe koersfiets met een vriend.  “Om ter rapst” was toen ook het devies voor deze jongemannen en zij gingen de uitdaging aan.  Van in de Kerkstraat startten zijn hun wedstrijd op die bewuste maandag 9 december 1907.  Zij raceten de Damse Steenweg op richting Damme maar bij het uitkomen aan het einde van de bocht halfweg de steenweg, verloor Alphonse de controle over zijn “vélocipède”.  Zijn voorvork brak en hij viel hard neer met zijn hoofd op de gladde kasseistenen.  Toegesnelde omstaanders brachten hem ter verzorging binnen in de nabijgelegen herberg ‘In den Arend’.  Enkele uren later echter overleed de 20-jarige Alphonse aan zijn verwondingen.  De familie Brackx was terug in diepe rouw.

Begin 1908 bouwen de broers Venance en Camiel Brackx, een staakkapel in hout verstevigd met zink boven- en onderaan, voor hun geliefde broer Alphonse.  Zij plaatsen het aandenken op de plaats van het ongeval langs de Damse Steenweg.  Binnen de behuizing staat een Mariabeeldje met langs weerszijden een houten kaarsje afgewerkt met een koperen vlammetje.

In 1986 wordt het kapelletje beschadigd en het Mariabeeldje is verdwenen.

In 1992 herstelt de familie Brackx-Floré het kapelletje en zet er een nieuw Mariabeeldje in.

Een goed jaar later wordt de gietijzeren staaf door maaiwerken in de graskant neergehaald en de behuizing komt in de gracht terecht.  Dr. Hubert Floré neemt het kapelletje mee naar huis.  Het beeld, de kandelaars en een ruitje zijn stuk.

 

Hubert Floré, kleinzoon van Leopold Brackx, een broer van Alphonse Brackx, brengt het kapelletje naar Dudzele en overhandigt het aan de vzw Heemkring Dudzele t.g.v. de Erfgoeddag 2016.

 

De Heemkring Dudzele neemt contact op met de vzw Brugge Mariastad. De plannen worden gemaakt om het kapelletje zo goed mogelijk te herstellen in zijn oorspronkelijke staat en het terug te plaatsen op de historisch correcte plaats.

 

De inhuldiging heeft plaats op zondag 9/12/2018 om 11.30 uur stipt t.h.v. Damse Steenweg 77 te Dudzele met inzegening kapel en Mariabeeldje door pastoor Carmino Bohez.  Dirk Pieters, voorzitter Heemkring Dudzele brengt een korte historische schets gevolgd door Willy De Four, secretaris Brugge Mariastad, die het Mariabeeldje schonk.  Afsluiten doen we met een drink en een hapje.

 

Initiatiefnemer is de vzw Heemkring Dudzele met hulp van Brugge Mariastad vzw.  De uitvoerders van de restauratie zijn: Karl Cools en Liset Wyckmans. Sponsors: Gilbert Snauwaert, peter Herbert Clyncke, meter  Monique Snauwaert,  de families Brackx-Floré en Brugge Mariastad.

Op die dag is ook het Heemkundig Museum “De Groene Tente” open van 14 tot 17 uur met een hommage aan de familie Brackx.  Gratis inkom.

Deze pagina heeft nog geen inhoud. Binnenkort wordt ze bewerkt.