Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

In de kijker

Ondanks alle beperkingen op activiteiten met publiek, slaagde Brugge-Mariastad er het voorbije jaar toch in om haar kerntaken waar te maken.

In 2020 werden vóór de eerste strenge lockdown en tussen de beide lockdowns in 5 Mariabeelden ingezegend in gevelnissen in de binnenstad. Voor de meeste was dat nog net op tijd om met een foto van de verfraaide toestand in de publicatie van het boekje met inventaris van 331 Mariabeelden aan gevels of op pleinen opgenomen te worden.

Op zaterdag 4 januari 2020 werd een gepolychromeerd Mariabeeld in Zonnekemeers 7 ingezegend door E.H. Denaux. Het is een staande Maria met Kind (koningin). Het werd aangekocht door een buurman op de rommelmarkt op 't Zand. Het O.-L.-Vrouwbeeld is van het type Maria met de 'Scheve leên'. De inzegening gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw, schepen Annys Pablo, schepen Philip Pierins en gemeenteraadslid David Dolores. De secretaris van BMS schetste de historische achtergrond van het Wevershof, de site waartoe dit huisje behoorde.

Zonnekemeers 7 Zonnekemeers 7 Zonnekemeers 7

Op dinsdag 11 februari 2020 werd een nieuw Mariabeeld ingezegend in de Ezelstraat 15/Zakske. Het bestaande beeldje van O.-L.-Vrouw van Lourdes werd vernield door een aanrijding en werd vervangen door een nieuw aangekocht Mariabeeld van hetzelfde type, een O.-L.-Vrouw van Lourdes. Burgemeester Dirk De fauw was aanwezig en na de toespraak van de secretaris van BMS dankte schepen Nico Blontrock de hele ploeg van Brugge-Mariastad vzw voor hun inzet en enthousiasme.

Hoek Ezelstraat / Zakske

Op donderdag 30 juli 2020 werd het gerestaureerde beeld van O.-L.-Vrouw van Lourdes in het opgefriste houten muurkapelletje in de Timmermansstraat 24  te Brugge ingezegend door E.H. Denaux.

Timmermansstraat 24 Timmermansstraat 24

Op donderdag 27 augustus 2020 woonden, ondanks de felle regen, een groot aantal aanwezigen de inzegening bij van een heel opmerkelijk Mariabeeld, een zittende zwarte Madonna in de Hooistraat 12, restaurant 'De Nisse'. In de nis stond een zwart Brugs Beertje maar dit heeft plaats moeten ruimen voor de zwarte Madonna. Alle aanwezigen konden deze gedurfde vervanging waarderen.

Hooistraat 12 Hooistraat 12

Op zaterdag 26 september 2020 werd een nieuw muurkapelletje met het bestaande Mariabeeld ingezegend door E.H. Denaux in de Peperstraat 69 te Brugge. In opdracht van mevr. Devriendt-Serruys werd een nieuwe kapel gemaakt door schrijnwerker Van Parys & Vanhullebus. Bijna was het bestaan van deze kapel met een prachtig Mariabeeld uit het mariale erfgoed van Brugge verdwenen. Gelukkig merkte het speurdersoog van een werkend lid van BMS de nog zichtbare contouren van een kapel op de muurgevel. De eigenares besloot een nieuwe kapel te laten maken op basis van vroegere foto's. Het resultaat mag er zijn: een sierlijke zwart geschilderde kapel met witte omlijstingen en binnenin een Mariabeeld van het type 'Onbevlekt Hart van Maria', een gepolychromeerd beeld in biscuit porselein.

Peperstraat 69 Peperstraat 69

Projecten als inventariseren van het mariale erfgoed aan de gevels en het fotograferen van dit rijke patrimonium vielen helemaal niet stil. Dit maakte onder meer de schitterende, hernieuwde uitgaven van het boekje ‘ ’t Onze Vrowtjie an mien fasaade’ mogelijk.

De eerste oplage van het boekje was snel uitverkocht, maar dank zij een bijbestelling is het momenteel weer verkrijgbaar:

20 euro op BE40 7330 4786 3163 van Brugge-Mariastad vzw
+ mail naam, adres en telefoon naar willydefour@skynet.be
of bel naar secretaris Willy Defour op 050 37 70 75 met alle nodige gegevens.

Let wel, een inventaris als deze is nooit af: er worden nieuwe beelden geplaatst, andere worden gerestaureerd en sommige werden door hun kleine formaat of eerder onopvallende plaatsing pas later opgemerkt en haalden de recente fotolijst niet tijdig.

Het 'vergeten beeldje' aan huisnummer 15 in de Speelmansstraat:

Speelmansstraat 15 Speelmansstraat 15