Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

• 2022: Inzegening Mariabeeldjes


Op 20 april werd aan de gevel van de Hendrik Consciencelaan 2 (Godshuizen Reyphens) een pas geplaatst Mariabeeldje ingezegend. Het stelt een Maria voor met appel in de hand.

Traditiegetrouw zegende E.H. Kanunnik Adelbert het beeldje in en daarna zorgde secretaris Willy De Four voor een korte toelichting over het beeldje en historiek van de godshuizen en de buurt.

Brugge-Mariastad mocht zich verheugen over de aanwezigheid van meerdere buurtbewoners. Er werd afgesloten met een verfrissend glaasje in de binnentuin van de godshuizen.

 

 

 

Impressies inzegening

Op 25 maart, feest van Maria Boodschap, vond de eerste in een reeks voor 2022 voorziene inzegeningen van Mariabeeldjes plaats.

In een lege nis in de blinde achtermuur gelegen Maagdenstraat 33-35 werd onlangs een Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen geplaatst. Onder ruime belangstelling werd het beeldje tijdens een korte plechtigheid ingezegend door E.H. Joris Weyts

Na afloop werd bij die gelegenheid de Duméryklok op het nabijgelegen gelijknamige plein met de voet geluid door één van de leden van Brugge-Mariastad. Zoals altijd werd afgerond met wat napraten bij een glaasje.

 
• Brugge-Mariastad recent in de pers: stedelijke premie 'kunstige herstellingen' is welgekomen ondersteuning

Begin januari 2022 kwam Brugge-Mariastad in de kijker in de geschreven pers en op Focus-Wtv. Naar aanleiding van de verhoging van het budget voor de stedelijke premie ‘kunstige herstellingen’ werden een aantal recente realisaties in beeld gebracht en konden voorzitter (foto onder) en secretaris (foto midden) meteen ook wijzen op herstellingen die gepland zijn.

Schepen Franky Demon lichtte de bedoeling van de premie toe.

De reportage is te bekijken op https://www.focus-wtv.be/nieuws/premie-voor-wie-mariabeeld-de-nis-plaatst

Voorbeelden van 'kunstige herstellingen' die de vereniging met de steun van de Stad Brugge kon verwezenlijken:

 


• Beeld gezocht!

Voor een lege nis (68 cm hoog)  in de Sint-Salvatorkoorstraat zoeken we een Mariabeeld van ongeveer 60 cm hoog

Type: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Materiaal: weerbestendig, dus geen gips

Contact: Willy De Four, 050 37 70 75 of 0475 899 790  willydefour@skynet.be• Actie bloembakjes

Jaarlijks brengt de stad in het voorjaar bij de Mariabeeldjes aan de Brugse gevels bloembakjes aan zodat Maria tegen de meimaand in de bloemetjes staat.

Dat gebeurt overal waar de nodige haken aanwezig zijn, maar in de loop der jaren zijn er helaas vele verdwenen.

Momenteel sieren witte bloembakjes met het opschrift ‘ave Maria’ zo’n  41 Mariabeelden de gevels in de binnenstad. Op deze 41 adressen werd aan de bewoners een informatieve brief bezorgd in verband met de bewatering van de bloemen. Een 10-tal jaar geleden werden nog 81 bloembakjes geplaatst.

Na overleg met de stedelijke groendienst en met het akkoord van het kabinet Openbaar Domein is Brugge-Mariastad vzw een project gestart om in 2022 en 2023 zoveel mogelijk het nodige bevestigingsmateriaal weer te voorzien.

Met behulp van oud fotomateriaal en dankzij sporen van verdwenen bevestigingshaken in de gevels, werd een werklijst opgesteld en startten enkele leden van Brugge-Mariastad met het aanspreken van de eigenaars van de panden waar aan de gevel nieuwe haken zouden moeten aangebracht worden.

Uit de eerste reacties van wie al werd gecontacteerd, blijkt alvast een bemoedigend enthousiasme vanwege de eigenaars. De vereniging hoopt dat hierdoor tegen mei 2022 het aantal bebloemde bakjes van de huidige 41 kan opgetrokken worden tot 61 en  tegen mei 2023 tot ongeveer 80. In een laatste enquête hoopt BMS  de toelating te krijgen van de eigenaars om ongeveer nog 20 bloembakjes te kunnen plaatsen tegen mei 2024.

• Laatste exemplaren 't Onze Vrowtjie an mien fasaade

Cadeautip voor al wie van Brugge houdt en in het bijzonder van het rijke mariale patrimonium: rijk gedocumenteerde gids met foto-inventaris van 331 Mariabeelden aan gevels en in nissen in de binnenstad.

Tekst: Benoit Kervyn de Volkaersbeke
Foto's: Johan Gabriëls en Eddy Galle

Formaat A5, 216 blz. - alle afbeeldingen in kleur.

Opgelet:

niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, wél nog een aantal exemplaren bij de uitgever door overschrijving van 20 euro op BE40 7330 4786 3163

af te halen op het secretariaat (Molenstraat 138 - 8310 Assebroek - 050 37 70 75 of 0475 899 790).

• 2020

Ondanks tijdelijke beperkingen op activiteiten met publiek, slaagde Brugge-Mariastad er toch in om haar kerntaken waar te maken.

In 2020 werden vóór de eerste strenge lockdown en tussen de beide lockdowns in 5 Mariabeelden ingezegend in gevelnissen in de binnenstad. Voor de meeste was dat nog net op tijd om met een foto van de verfraaide toestand in de publicatie van het boekje met inventaris van 331 Mariabeelden aan gevels of op pleinen opgenomen te worden.

Op zaterdag 4 januari 2020 werd een gepolychromeerd Mariabeeld in Zonnekemeers 7 ingezegend door E.H. Denaux. Het is een staande Maria met Kind (koningin). Het werd aangekocht door een buurman op de rommelmarkt op 't Zand. Het O.-L.-Vrouwbeeld is van het type Maria met de 'Scheve leên'. De inzegening gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw, schepen Annys Pablo, schepen Philip Pierins en gemeenteraadslid David Dolores. De secretaris van BMS schetste de historische achtergrond van het Wevershof, de site waartoe dit huisje behoorde.

Zonnekemeers 7 Zonnekemeers 7 Zonnekemeers 7

Op dinsdag 11 februari 2020 werd een nieuw Mariabeeld ingezegend in de Ezelstraat 15/Zakske. Het bestaande beeldje van O.-L.-Vrouw van Lourdes werd vernield door een aanrijding en werd vervangen door een nieuw aangekocht Mariabeeld van hetzelfde type, een O.-L.-Vrouw van Lourdes. Burgemeester Dirk De fauw was aanwezig en na de toespraak van de secretaris van BMS dankte schepen Nico Blontrock de hele ploeg van Brugge-Mariastad vzw voor hun inzet en enthousiasme.

Hoek Ezelstraat / Zakske

Op donderdag 30 juli 2020 werd het gerestaureerde beeld van O.-L.-Vrouw van Lourdes in het opgefriste houten muurkapelletje in de Timmermansstraat 24  te Brugge ingezegend door E.H. Denaux.

Timmermansstraat 24 Timmermansstraat 24

Op donderdag 27 augustus 2020 woonden, ondanks de felle regen, een groot aantal aanwezigen de inzegening bij van een heel opmerkelijk Mariabeeld, een zittende zwarte Madonna in de Hooistraat 12, restaurant 'De Nisse'. In de nis stond een zwart Brugs Beertje maar dit heeft plaats moeten ruimen voor de zwarte Madonna. Alle aanwezigen konden deze gedurfde vervanging waarderen.

Hooistraat 12 Hooistraat 12

Op zaterdag 26 september 2020 werd een nieuw muurkapelletje met het bestaande Mariabeeld ingezegend door E.H. Denaux in de Peperstraat 69 te Brugge. In opdracht van mevr. Devriendt-Serruys werd een nieuwe kapel gemaakt door schrijnwerker Van Parys & Vanhullebus. Bijna was het bestaan van deze kapel met een prachtig Mariabeeld uit het mariale erfgoed van Brugge verdwenen. Gelukkig merkte het speurdersoog van een werkend lid van BMS de nog zichtbare contouren van een kapel op de muurgevel. De eigenares besloot een nieuwe kapel te laten maken op basis van vroegere foto's. Het resultaat mag er zijn: een sierlijke zwart geschilderde kapel met witte omlijstingen en binnenin een Mariabeeld van het type 'Onbevlekt Hart van Maria', een gepolychromeerd beeld in biscuit porselein.

Peperstraat 69 Peperstraat 69

Projecten als inventariseren van het mariale erfgoed aan de gevels en het fotograferen van dit rijke patrimonium vielen helemaal niet stil. Dit maakte onder meer de schitterende, hernieuwde uitgaven van het boekje ‘ ’t Onze Vrowtjie an mien fasaade’ mogelijk.

De eerste oplage van het boekje was snel uitverkocht, maar dank zij een bijbestelling is het momenteel weer verkrijgbaar:

20 euro op BE40 7330 4786 3163 van Brugge-Mariastad vzw
+ mail naam, adres en telefoon naar willydefour@skynet.be
of bel naar secretaris Willy Defour op 050 37 70 75 met alle nodige gegevens.

Let wel, een inventaris als deze is nooit af: er worden nieuwe beelden geplaatst, andere worden gerestaureerd en sommige werden door hun kleine formaat of eerder onopvallende plaatsing pas later opgemerkt en haalden de recente fotolijst niet tijdig.

Het 'vergeten beeldje' aan huisnummer 15 in de Speelmansstraat:

Speelmansstraat 15 Speelmansstraat 15